ponedeljak, 14 septembar 2020 07:17

Escape room

Escape room  

*Soba za beg, poznata i kao igra za beg, je igra u kojoj tim igrača zajednički otkriva tragove, rešava zagonetke i izvršava zadatke u jednoj ili više prostorija kako bi napredovao i ostvario određeni cilj u ograničenom vremenu. Cilj je često pobeći sa mesta igre.

Escape sobe postale su popularne u Severnoj Americi, Evropi i Istočnoj Aziji 2010. godine. Stalne sobe za bekstvo na fiksnim lokacijama prvo su otvorene u Aziji a kasnije u Mađarskoj, Srbiji, Australiji, Novom Zelandu, Rusiji i Južnoj Americi.

 

Dakle escape room je u slučaju nove serije slika polazna osnova za igru reči. Sobe o kojima je ovde reč su došle iz polja snova. Na vrlo sličan način one su u snovima postavljene kao problemske situacije i nose različite emocije. Definisane su neuhvatljivom igrom boje, svetla, mirisa, neobjašnjivih emocija koje izazivaju u snevaču a jednini njegov cilj je da iz njih pobegne. Beg iz mojih soba je beg od dubokih podsvesnih tokova, onih nad kojima nemam nikakvu kontrilu i to je tačka preklapanja onoga što escape room predstavlja u realnom životu i novodopisanog prihološkog značenja. 

Tokom godina razvila sam tipske prostore koje sanjam, i ti snovi se periodično ponavljaju. Zelena kuća sa sobama raspoređenim tako de se iz jedne ulazi u drugu, visoka mansarda do koje vode trošne stepenice koje se krune pod nogama, niska narandžasta pagoda otvorena sa svih strana kroz koju struji vazduh... Ovi tipski prostori, kada se ponove u snovima, obično najavljuju next level u realnom životu.

Dakle, escape room serija je je introspektivna, autopsihološka, barata svetlom i bojom kao sredstvima opisivanja atmosfere snova i emocija koje oni izazivaju u snevaču. U toj autopsihološkoj, introspektivnoj igri, snevač otkriva razloge svog prisustva u prostoru, pronalazi simbole i skrivena značenja, da bi se beg dogodio buđenjem. Često se osećaj prisustva u ovim prostorima prevuče u polje jave i nastavi da dominira raspoloženjem i u budnom stanju. 

Elka

Pročitano 195 puta